Positiivisia kokemuksia luontohyvinvoinnin menetelmistä sote-yksiköissä – LuontoHyväKS-kuulumisia

Kuluneen kevään aikana LuontoHyväKS-hankkeessa on muun muassa saatettu päätökseen AistiSiimes-luonto- ja taide-elämystilan kokeilut. Touko-kesäkuussa käynnistetään palautumisen työpajoja hyvinvointialueen aikuissosiaalityön tiimeille.

AistiSiimes-tilan kokeilut saatiin onnistuneesti päätökseen

AistiSiimes-luonto- ja taide-elämystilan kokeilujaksojen aikana rakennettiin pohjaa luontomenetelmien soveltuvuuden arviointiin ja yhteiskehittämiseen hankkeen loppuaikana. Kokeilut toteutuivat suunnitellusti kolmessa erilaisessa sote-yksikössä: Keuruulla ikäihmisten palvelukeskus ja asumisyksikössä, Laukaassa lasten, nuorten ja perheiden palvelukeskuksessa sekä Sairaala Novan 6. kerroksen perusterveydenhuollon kuntoutusosastoa ja syöpä- ja veritautien vuodeosastoa yhdistävällä käytävällä. 

Siimeksen käyttäjien antama palaute on ollut pääosin hyvin positiivista. Siimes-arvioinnin tuloksista viestitään laajemmin osana LuontoHyväKS-hanketta tulevan syksyn aikana, mutta seuraavaksi muutama nosto käyttäjäkokemuksista: 

Olen käyttänyt Siimestä rauhoittumiseen ja kavereiden kanssa eristäytymiseen. Se sopii nuorisotilalle täydellisesti!

nuorisotilan kävijä, Laukaan HyPe

Siimes on vaikkapa lumottu keidas, joka odottaa, kun lähdemme sinne muistiyksiköstä asukkaiden kanssa. Koko reitti yksiköstä käytävää pitkin tai hissillä voi olla kuin pieni tarina. Se aktivoi muistisairaiden asukkaiden kognitioita, mutta myös hoitajien luovuutta.

lähihoitaja, Lehtiniemen palvelukeskuksen muistiyksikkö

Siimes-kokeilujen yhtenä tavoitteena on ollut herättää kiinnostusta luontohyvinvointia kohtaan sekä madaltaa sote-ammattilaisten kynnystä luontohyvinvointimenetelmien käyttöönotossa yleisemminkin. Tässä tavoitteessa on onnistuttu ja yhteiskehittäminen kokeiluyksiköiden kanssa jatkuu hankkeen loppuun saakka.

Kertyneet havainnot ja selvityshankkeessa kerrytetty arviointitieto on tuottanut Siimes-innovaattoreille Pia-Maria Pohdolle ja Satu Freybergille uusia näkemyksiä, joiden avulla kokonaisuutta jatkokehitetään eri kohderyhmien tarpeisiin. Myös suunnitelma käynnistettävästä yritystoiminnasta on kokeilujen ja arviointitiedon myötä tarkentunut. Koske ja LuontoHyväKS-hanke kiittävät Pia-Maria ja Satua innovatiivisesta ja uraauurtavasta kehittämiskumppanuudesta – yhteistyössä on voimaa!

Palautumisen työpajoja aikuissosiaalityön ammattilaisille

Lähiviikkoina LuontoHyväKS-hankkeessa keskitytään Keski-Suomen hyvinvointialueen aikuissosiaalityön tiimien työhyvinvointiin ja työssä palautumisen edistämiseen lähiluonnossa. Palautumisen työpajat toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän ammattikorkeakoulun KUURA-hankkeen asiantuntijoiden kanssa (linkki hankkeen sivuille).

Millainen on sinun luontohyvinvointihetkesi?

Ota seurantaan LuontoHyväKS-hankkeen Instagram-tili (@luontohyvaks), missä toteutetaan kevään ja kesän aikana #minunluontohyvinvointihetki-kampanja, jossa jaetaan kokemuksia luontohyvinvoinnista. Kampanjassa julkaisemme keskisuomalaisten sote-ammattilaisten, asiakkaiden ja hankkeen yhteistyökumppaneiden kuvia ja tarinoita hetkistä, joissa he ovat saaneet luonnosta hyvinvointia ja hyvää mieltä arjessaan. Ensimmäinen tarina julkaistiin 16.5. 

Oletko kiinnostunut jakamaan oman hetkesi hankkeen some-kanavalla? Lähetä Tarulle (taru.paavolainen(at)koske.fi) kuva luontohyvinvointihetkestäsi & itsestäsi sekä lyhyt kuvaus kokemuksestasi. Kiitos 💚 

Vuoden mittaisessa LuontoHyväKS-selvityshankkeessa kartoitetaan, kokeillaan ja arvioidaan sote-ympäristöihin ja -palveluihin soveltuvia luontohyvinvoinnin menetelmiä yhdessä sote-ammattilaisten kanssa. Tutustu hankkeeseen tarkemmin sivuillamme.