LuontoHyväKS – Luontohyvinvointi Keski-Suomen sote-ammattilaisten työmenetelmäksi (2022–2023)

Hanke on päättynyt marraskuussa 2023.

LuontoHyväKS-selvitys (2022–2023) lisää tietoisuutta luonnon kokonaisvaltaisista vaikutuksista ihmisten hyvinvointiin. Selvityksessä kartoitetaan, kokeillaan ja arvioidaan sote-ympäristöihin ja -palveluihin soveltuvia luontohyvinvoinnin menetelmiä yhdessä sote-ammattilaisten kanssa. Vuoden kestävää selvityshanketta rahoittaa Keski-Suomen liitto.

Hyvinvointialueiden käynnistymiseen ja sote-uudistukseen liittyy suuri tarve ottaa käyttöön uusia kokonaiskestäviä ja edullisia toimintatapoja ja käytäntöjä, jotka tuottavat positiivisia kokemuksia niin asiakkaille ja potilaille kuin henkilöstöllekin. LuontoHyväKS-selvitys toteutetaan näitä tavoitteita tukien ja pyrkien juurruttamaan soveltuviksi arvioituja ja hyviksi havaittuja toimintamalleja osaksi sote-ammattilaisten työtä, asiakaskohtaamisia ja palveluketjuja.

Matkalla kohti luontohyvinvoivaa Keski-Suomea – selvitys luontohyvinvoinnista

Kivelä, Päivi & Paavolainen, Taru 2023: Matkalla kohti luontohyvinvoivaa Keski-Suomea. LuontoHyväKS-selvitys luontohyvinvoinnista sote-ammattilaisten arjessa (pdf). Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen raportteja 57.

Ajankohtaista kehittämistyössä

Palautumisen työpajoista pohdittavaa tiimeille

Touko-kesäkuussa toteutettiin Palautumista lähiluonnossa -työpajoja Keski-Suomen hyvinvointialueen aikuisten sosiaalipalveluiden tiimeille, joihin osallistui lähes 100 ammattilaista. Työpajoissa osallistujat pääsivät  kokeilemaan palautumista ja hyvinvointia edistäviä harjoituksia lähiluonnossa, sekä pohtimaan yhdessä, miten luontoa ja sen hyvää tekeviä vaikutuksia voi tuoda työtehtävien lomaan ja osaksi arkista työskentelyä. 

Työpajoissa tuli hyvin esille, että monet työntekijät ovat jo tunnistaneet itselle mieluisia ja helposti toteutettavia elvyttäviä tapoja sekä luonnon hyvinvointivaikutuksista nauttimisen tapoja erityisesti vapaa-ajallaan.

Palautumista lähiluonnossa -työpajat toteutettiin yhteistyössä Jyväskylän ammattikorkeakoulun KUURA-hankkeen kanssa.  

Siimes-elämystila voi olla ”sisäänheittotuote ulos luontoon”

AistiSiimes on Pia-Maria Pohdon ja Satu Freybergin suunnittelema ja toteuttama kankailla rajattu fyysinen tila, jossa on uniikkia taidetta ja luontoelämyksiä eri aisteille. Siimeksen voi rakentaa erilaisiin tiloihin asiakkaan mitta- ja sisältötoiveiden mukaan, saavutettavasti myös niille, joille luontokokemukset eivät ole muuten arjessa mahdollisia. Tilassa voi esimerkiksi kuunnella luontoääniä, hengittää raikasta männyn tuoksua, koskettaa kaarnan karheaa pintaa ja katsella rauhoittavaa metsämaisemaa sisätiloissa. Tutustu Siimekseen tarkemmin tästä esitteestä (pdf).

Siimes-tilojen kokeilu ja arviointi toteutettiin syksyn 2022 ja kevään 2023 aikana osana LuontoHyväKS-hanketta. Tiloja kokeiltiin kolmessa erityyppisessä sote-toimintayksikössä, jotka ovat

  • syöpäosasto ja perusterveydenhoidon osasto Sairaala Novassa,
  • Lehtiniemen palvelukeskus Keuruulla sekä
  • lasten, nuorten ja perheiden palveluyksikkö HyPe Laukaassa.

Siimeksen käyttäjien antama palaute on ollut pääosin hyvin positiivista. Siimes-arvioinnin tuloksista viestitään laajemmin osana LuontoHyväKS-hanketta tulevan syksyn aikana. Yhteiskehittäminen kokeiluyksiköiden kanssa jatkuu hankkeen loppuun saakka. Lue lisää artikkelistamme.

Siimeksen hyödyt käyttäjille.
(klikkaa kuva suuremmaksi)

Hyvän mielen lahjakortit

Työhyvinvointia ja iloa työpäivään hyvän mielen lahjakorteista! Lahjoita lahjakortti työkaverillesi tai pidä itse hengähdystauko työsi arjessa lunastamalla lahjakortti.

Lataa ja tulosta hyvän mielen lahjakortit tästä linkistä (pdf).

(klikkaa kuva suuremmaksi)

Yhteiskehittäminen ja menetelmäkokeilut LuontoHyväKS-selvityksen työmuotoina

Selvityksen aikana Keski-Suomen hyvinvointialueen työntekijät ja asiakkaat pääsevät mukaan menetelmien ja käytäntöjen yhteiskehittämiseen osallistumalla työpajoihin sekä menetelmien kokeiluun ja arviointiin. Yhteiskehittämiseen kuuluvilla, omaan työhön liittyvillä osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksilla voi olla myönteisiä vaikutuksia myös hyvinvointialueen pito- ja vetovoimaan työnantajana.

Aiemmin luontomenetelmiin liittyviä positiivisia kokemuksia on jo saatu muun muassa Meidän Tupa -toiminnassa Saarikassa, Meijän polku -toiminnassa sekä Sairaala Novan Siimes-elämystilan pilotissa kesällä 2022.

LuontoHyväKS-yhteistyössä mukana olevat toimijat

  • Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus
  • Keski-Suomen liitto
  • Keski-Suomen hyvinvointialue
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Keski-Suomen hyvinvoinnin osaamiskeskittymä
  • Jyväskylän yliopisto
  • Metsähallitus

Yhteystiedot

Päivi Kivelä
hankekoordinaattori, tutkija

Pia-Maria Pohto
hankekehittäjä

Satu Freyberg
hankekehittäjä