Mielekäs tekeminen vapauttaa monotonisesta arjesta

Jyväskylän kaupungin nuorten aikuisten palvelukeskuksen J-nappi-toiminnan nuorten porukka matkusti viettämään mukavaa päivää Puuhapuisto Veijarin tiluksille Saarijärvelle. Päivän agendana oli alpakat, joiden parissa puuhasteltiin muutama tunti.

Veijarin työntekijät kertoivat mielenkiintoisia seikkoja alpakoista ja niiden elintavoista. Alpakat ovatkin suloisia otuksia, joiden pehmoinen turkki houkuttaisi rapsutteluun ja silittelyyn. Mutta koska alpakat eivät varsinaisesti tykkää rapsutuksista tai paijaamisesta, piti tyytyä muuhun toimintaan. Päivä huipentui alpakkakävelylle, johon otettiin mukaan 4 alpakkaa kuuden eläimen laumasta. Nuoret saivat taluttaa alpakoita, tarjota niille herkkuja ja seurata niiden käyttäytymistä ja edesottamuksia. Alpakkakävelyn jälkeen nautittiin makoisat eväät alpakka-aitauksen läheisellä kodalla.

Yhteiset retket tuovat vaihtelua arkeen

Nuoret kokivat päivän Puuhapuisto Veijarissa miellyttävänä, ja heille jäi retkestä hyvä fiilis. Nuoret kertoivat retken vaikutusten alkaneen jo ennen reissua; heillä oli jotain, mitä odottaa. Alpakkakävely, eläimien katselu ja retkieväiden syöminen oli mukavaa. Eväät olivat hyvät ja niitä oli riittävästi.

Puuhapuiston henkilökunta oli nuorten mukaan ystävällistä ja osaavaa. Nuorilla (ja ohjaajilla) oli heti tervetullut ja kohdattu olo. Henkilökunta osasi vastata haastaviinkin kysymyksiin asianmukaisesti. Ohjeistus eläinten parissa toimimiseen oli selkeää. Nuorten mukaan henkilökunta auttoi juuri sopivasti; he olivat tukena, mutta antoivat myös tarvittaessa tilaa.

Reissun jälkeen nuoret pohtivat, että heillä on matalampi kynnys mennä esimerkiksi Puuhapuisto Veijariin, kun siellä on ensin käyty porukalla. Lisäksi tämänkaltaiset retket muistuttavat nuorille, että maailmassa on paljon koettavaa. Reissu mahdollisti vapautumisen ”monotonisesta arjesta”.

Puuhapuisto Veijarin alpakkaelämys toteutettiin LähiTapiola Keski-Suomen nuorten mielenterveyden edistämiseen saadulla lahjoituksella. Tutustu aiemmin keväällä järjestettyyn toimintaan: