Mielen hyvinvointia eläinavusteisesta toiminnasta

Laukaalaisnuoret pääsivät kokeilemaan eläinavusteista toimintaa Laukaan Ruskan Riemuissa. Eläinten kanssa touhutessa mieli lepää ja vaikeistakin aiheista keskusteleminen voi muuttua helpommaksi.

LähiTapiola Keski-Suomen nuorten mielenterveystyöhön lahjoittamalla rahalla (lue lisää tästä linkistä) kustannettiin nuorille viiden tapaamiskerran settejä Ruskan Riemujen eläinavusteiseen toimintaan. Ruskan Riemut on sosiaalipedagogiseen hevostoimintaan erikoistunut Laukaan Kuusaassa ranchiaan pitävä yritys yli 20 vuoden kokemuksella. Tila tarjoaa myös Kelan Nuotti-valmennusta, työnohjausta sekä työelämän kehittämispalveluita. Tilalta löytyy hevosten lisäksi kissoja, koiria ja kanoja. Tilan ihmisläheiseen työhön tottuneet ja koulutetut eläimet ottavat asiakkaat vastaan tasavertaisesti ilman ennakkoluuloja, sellaisenaan.

Yrittäjä Katri Lindström kertoo, että hän jutustelee nuoren kanssa ennen ensimmäistä käyntiä, jotta nuori tietää mihin on tulossa ja mitä tilalla voi tehdä. Toiminta ja sen tavoitteet rakentuvat nuoren toiveiden, tarpeiden ja kunnon mukaan.  Tilalle on lupa tulla millaisella tuulella ja millaisessa kunnossa tahansa, ei tarvitse tsempata itseään. Tämän nuoret ovat kokeneet vapauttavana. Katri on työssään havainnut myös sen, että eläinten kanssa touhutessa nuoret helposti avautuvat luottamukselliseen keskusteluun vaikeistakin aiheista. Kynnystä keskusteluille madaltaa myös tieto, että Katri ei ole terapeutti.

Eläinavusteisessa toiminnassa nuori voi mm. harjoitella omien rajojen määrittelyä, löytää omia vahvuuksia ja oppia keho-mieli -yhteyden merkitystä. Itsetunto nousee, kun iso hevonen kunnioittaa nuoren asettamia rajoja. Nuoret usein ihmettelevät hyvää fyysistä oloa, mikä tapaamisilla tulee. Ulkoilma, kevytkin fyysinen rasitus ja mielekäs puuhastelu tekevät mielelle hyvää, mikä heijastuu myös kehollisiin tuntemuksiin. Tämän oivaltaminen auttaa nuorta pohtimaan, mitä hyvää oloa tuovia asioita voisi lisätä omaan arkeen.

Ruskan riemuissa käynyt nuori kertoo, että parasta tapaamisissa on se, kun hevosten parissa touhutessa pääsee nollaantumaan. Jos on kotoa lähtiessä ollut väsynyt tai saamaton olo, käynnin jälkeen on täynnä energiaa ja jaksaa tehdä rästiin jääneet kotihommat pois.