Mielenterveys on jokaisen oikeus – pienillä teoilla on merkitystä 

Maailman mielenterveyspäivää juhlitaan 10. lokakuuta teemalla Mielenterveys on jokaisen oikeus. Hanketyöntekijä Katja Remes pohdiskelee blogikirjoituksessaan pienten tekojen merkitystä mielenterveyden tukemisessa. 


Maailman terveysjärjestö WHO haluaa päivän teemalla parantaa tietämystä, lisätä tietoisuutta ja ajaa toimia, jotka edistävät ja suojelevat kaikkien mielenterveyttä yleismaailmallisena ihmisoikeutena. Suomessa päivän kampanjassa Mieli ry. herättelee keskustelua oikeudesta yhdenvertaisesti hyvään mielenterveyteen, ja oikeudesta saada matalalla kynnyksellä tukea silloin, kun sitä tarvitsee. Kyse ei ole vain yksilöiden vaan koko yhteiskunnan asiasta, sillä pahoinvointi tulee kalliiksi. 

Miten oikeus hyvään mielenterveyteen toteutuu tänä päivänä? Suomessa sen toteutuminen on lisääntyneiden mielenterveyden haasteiden seurauksena jatkuvasti vaikeutumassa, puhumattakaan tilanteesta maailmanlaajuisesti. Sodat ja pakolaisvirrat eri puolella maailmaa eivät ainakaan edistä mielenterveyden oikeuksien universaalia toteutumista. 

Pienikin teko on tärkeä – ota huoli puheeksi  

Meistä jokainen voi kuitenkin tehdä pieniä tekoja joko oman tai läheisen mielenterveyden edistämiseksi. Omista tunteista kannattaa puhua ja vaikeissa tilanteissa hakea apua. Usein olo helpottuu, kun joku kuuntelee. Miten voisimme omassa elämässämme lisätä hyvää mieltä ja olla avuksi muille, kun he tarvitsevat tukea? 

Meissä saattaa herätä huoli läheisen henkisestä jaksamisesta. Asian puheeksi ottaminen voi kuitenkin tuntua vaikealta. Kysyminen ei vahingoita ketään: se, että avaat keskustelun, voi johtaa läheisesi tilanteen helpottumiseen. On havaittu, että ihmiset hakeutuvat todennäköisemmin avun piiriin, jos joku läheinen sitä heille ehdottaa. Puheeksi ottamiseen kannattaa valita rauhallinen ympäristö ja kiireetön hetki. On myös hyvä pohtia etukäteen, miten voisit ilmaista huolesi syyt niin, ettei puheesi tule tulkituksi moitteeksi tai syytteeksi. Sinun ei tarvitse yrittää ratkaista toisen huolta tai ongelmaa. Kun tuet toista, sinun ei tarvitse etukäteen tietää, mihin tai keneen kannattaisi ottaa yhteyttä. Voitte selvittää asiaa yhdessä.  

Mielenterveystaitoja voi vahvistaa 

Omia mielenterveystaitoja, kuten tunne- ja tietoisuustaitoja sekä vuorovaikutus- ja ongelmanratkaisutaitoja voi vahvistaa harjoittelemalla. Tulemmeko useinkaan ajatelleeksi, että arjen valinnoilla on myös suuri vaikutus mielenterveyteemme? Terveellinen ravinto, sopiva liikunta, rentoutuminen, palauttava uni, mieluisat harrastukset ja tyydyttävät ihmissuhteet tukevat mielen hyvinvointia. Mielenterveystietoja ja -taitoja voi kasvattaa myös esim. osallistumalla Mieli ry:n rekisteröimiin Mielenterveyden ensiapu® – koulutuksiin. 

Joskus huoli läheisestä saattaa aiheuttaa ongelmia myös itselle. Mielenterveysomaisten ja läheisten hyvinvoinnin edistämiseksi työtä tekevän Finfami ry:n mukaan lähes joka toinen psyykkisesti sairastuneen läheinen on vaarassa masentua itse. Finfamiin kannattaakin olla matalalla kynnyksellä yhteydessä, mikäli läheisesi mielenterveyshaasteet painavat omaakin mielialaasi alakuloon. 

Voimme osallistua Maailman mielenterveyspäivän kampanjaan jakamalla kampanjaviestiä sosiaalisessa mediassa. Voimme kertoa, mitä keinoja mielen hyvinvoinnin vahvistamiseksi meillä itsellämme on ja pohtia arjen asioita, jotka vahvistavat mielen hyvinvointia tai vähentävät sitä. Entä mihin asioihin yhteiskunnassa toivoisimme muutosta, jotta meidän kaikkien mielenterveys vahvistuisi? Voimme jakaa myös MIELI ry:n tuottamia tekstejä ja kuvia somessa Instagram, Facebook, Twitter #maailmanmielenterveyspäivä #vihreäävaloa #WorldMentalHealthDay  

Kirjoittaja

Katja Remes, hanketyöntekijä, Meijän Mieli -hanke