Meijän Mieli

Meijän Mieli -hanke (2020–2024) koordinoi ja kehittää vapaaehtoisuuteen perustuvaa kaveritoimintaa nuorille aikuisille (15–35-vuotiaille) mielenterveystoipujille sekä järjestää mielen hyvinvointia tukevaa toimintaa sekä livenä että etänä  Keski-Suomen alueella. Hanketta rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoista.

Hanke on päättynyt 30.4.2024.

 
Meijän Mieli logo.

Tutustu Meijän Mieleen!

Tavoitteet

 • Toipujien tavoittaminen sekä aktivoiminen suunnittelemaan ja osallistumaan mielen hyvinvointia edistävään toimintaan
 • Vahvasti tuetun vapaaehtois- ja vertaistoiminnan kehittäminen ja koordinoiminen
 • Mielenterveysjärjestöjen ja -toimijoiden yhteiskehittämisen tukeminen
 • Positiivisesta mielenterveydestä viestiminen toipumisorientaation mukaisesti

Kohderyhmät

 • Nuoret aikuiset mielenterveystoipujat (15–35 -vuotiaat), jotka tarvitsevat sosiaalista tukea arjessa selviämiseen. Hankkeessa ei kuitenkaan edellytetä diagnoosia, vaan mukaan voi tulla silloin, kun kokee toiminnan itselleen tarpeelliseksi. 
 • Henkilöt, jotka haluavat työskennellä vapaaehtoisina nuorten mielenterveystoipujien kumppaneina. Myös toipujat itse voivat toimia vapaaehtoisina kokemusasiantuntijoina. 
 • Keski-Suomen maakunnan asukkaat, joiden tietämystä positiivisesta mielenterveydestä edistetään viestinnän avulla. 
 • Keskisuomalaiset mielenterveys- ja vapaaehtoistyön järjestöt sekä 4. sektori

Mitä hankkeessa tehtiin?

Angle, Merja & Remes, Katja (2024) Positiivista mielenterveyttä ja kaveruutta. Meijän Mieli -hankkeen (2020–2024) loppuraportti. Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen raportteja 58 (pdf).

Tutustu Meijän Mielen toimintaan hankkeen päätöstilaisuudessa esitettyjen videoiden avulla:

Katso lisäksi hankkeen esittelyvideo ja vapaaehtoisen haastattelu.

Materiaalia

Toimintamalleja Innokylässä:

Hankkeessa olleiden harjoittelijoiden opinnäytetöitä ja selvityksiä:

Meijän Kaveri -toiminta

Meijän kaverina kuljet hetken mielenterveystoipujan matkassa juttuseurana ja tsempparina. Meijän kaverit tapaavat kodin ulkopuolella ja asioita tehdään muiden ihmisten parissa. Usein käydään yhdessä kahvilla, kävelyllä tai vaan jutellaan. Tapaamisia on kerran viikossa tai kahden viikon välein ja kaverisopimus tehdään määräajaksi (2-6kk). Meijän kaverit ovat tavallisia, luotettavia täysi-ikäisiä henkilöitä, joilta ei vaadita erityistaitoja.

Meijän digikaverina voit toimia Ylitse Mentor App-sovelluksen avulla anonyymisti paikasta ja ajasta riippumatta, omien aikataulujesi mukaan.

Jos sinulta löytyy aikaa ja halua lähteä toimimaan vapaaehtoisena kaverina, ilmoittaudu mukaan koulutukseen. Kaveritoiminta on suunnattu Keski-Suomen alueella asuville henkilöille. Koulutuksen lisäksi vapaaehtoisille on tarjolla ammatillista ohjausta, työnohjausta sekä heille järjestetään virkistystoimintaa. Koulutukset ovat maksuttomia.

Menneet tapahtumat

Meijän Mieli -hankkeen kaveri-iltoja vietetään kerran kuukaudessa, ja niihin ovat tervetulleita nuoret, vapaaehtoiset sekä kaikki hankkeen toiminnasta kiinnostuneet.

Illoissa mm. pelaillaan, jutellaan, kahvitellaan, tehdään asioita toiveiden mukaisesti ja käydään eri paikoissa. Pääset tapaamaan uusia ihmisiä ja kokeilemaan kiinnostavia juttuja. Kaveri-iltojen teemoista, tapaamispaikoista ja -ajoista ilmoitellaan hankkeen somessa.

Alkuvuodesta -24 järjestetään Kaveri-iltojen päätösbileet. Tarkempi ajankohta ja paikka ilmoitetaan lähiaikoina.

Torstaisin klo 16-18 Ääneseudun Ilonassa (Kotakennääntie 2 Äänekoski). Maksutonta purtavaa, kahvia, teetä ja mehua. Lautapelejä, VR-pelejä, biljardia, karaokea, askartelua ja rentoa yhdessäoloa. Satunnaisesti paikalla myös tassuterapeutteja, mikäli työntekijöiden koirilla sattuu olemaan työpäivä. Nuorten toiveiden mukaan myös muuta toimintaa ja retkiä. Tervetuloa!

Elämäsi seuraava suuri seikkailu!

Meijän Mieli -hanke pilotoi talvella -22-23 TWoR-pöytäroolipeliä sekä Jyväskylässä että Äänekoskella.

The World of Recovery: Salainen tukikohta yhdistää hyvinvoinnin ja
pelaamisen ennennäkemättömällä tavalla.
Tässä pöytäroolipelissä seikkaillaan päätöksenteon,
vuorovaikutuksen, ongelmanratkaisun ja empatian maailmassa.
TWoRissa seikkailu etenee luovana ryhmätoimintana yhteisen pöydän
äärellä istuen.

Peliin tarvitaan 2-6 pelaajaa ja pelinjohtaja eli PJ. Pelisessio koostuu 8 pelikerrasta, jotka kestävät 2 h kerrallaan.
Tässä roolipelissä ei tarvitse näytellä, improvisoida eikä käyttää
rooliasuja. Tulevaisuuteen sijoittuva tarina tempaa pelaajat
vauhdikkaaseen seikkailuun. Yhdessä selviydytään erilaisista
tilanteista ja päästään pelihahmojen kautta kokemaan huikeita
tapahtumia kiehtovissa paikoissa.

Lisätietoja pelistä hanketyöntekijöiltä ja oheisen linkin kautta:

https://www.theworldofrecovery.fi/

Meijän porukka- ryhmätoiminta on tarkoitettu 18-35 -vuotiaille nuorille aikuisille, jotka esim. ovat vailla mielekästä tekemistä, kaipaavat paikkaa kohdata muita nuoria, hyötyvät sosiaalisten ja mielen taitojen vahvistamisesta tai muuten vain etsivät suuntaa elämässä.

Ryhmän teematapaamisten myötä pohditaan tunteita, vahvuuksia, voimavarasyöppöjä ja unelmia. Pohdimme myös arjen mielekkyyttä sekä kaveritoiminnan ja vertaistuen merkitystä. Ryhmätapaamisten tarkempi sisältö muokkaantuu osallistujien toiveiden mukaan. 

Aika: 2.3.-20.4.2023 torstaisin klo 13–15
Paikka:  SPR:n kerhohuone Pisara, Keuruuntie 16, Keuruu 
Ryhmä kokoontuu 8 kertaa, joista ensimmäinen on avoin tutustumistapaaminen 
Osallistuminen ryhmään on ilmaista, välipalaa tarjolla.

Tervetuloa mukaan! 

Lisätietoja: 

Merja Angle, Meijän mieli -hanke, merja.angle@koske.fi p. 040 124 1426 
Sanna Inkiläinen, Omat avaimet 4You -toiminta, sanna.inkilainen@aspa.fi p.040 513 7563  

Omat avaimet: Voimavaroja nuorten itsenäiseen elämään – Aspa 

Tervetuloa tutustumaan satoihin vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksiin Jyväskylässä.

Meijän Mieli -hankkeella oma esittelypiste.

Paikka: Vapaudenkatu 39-41

Kaikille avoin ystävänpäivätapahtuma, jonka teemana on yksinäisyyden torjuminen. Tapahtumalla halutaan tavoittaa erityisesti nuoria aikuisia ja ikäihmisiä kokoamalla heidät yhteen ystävyys -teeman ympärille. 

Tapahtuman pääpuhujana Olavi Sydänmaanlakka Mielenterveyden keskusliitosta. Lisäksi paikalla on runsaasti Keski-Suomen alueen eri toimijoita esittelemässä toimintaansa. Tapahtuman aikana pääset tutustumaan heidän toiminnallisiin esittelypisteisiinsä sekä samalla nauttimaan yhdessäolosta kahvin ja musiikin äärellä. 

LÄMPIMÄSTI TERVETULOA !

OHJELMA KLO 13-16

klo 13 -14.00        Vapaata tutustumista toimijoihin, musiikkiesityksiä, ilmainen kahvitarjoilu            

klo 14-14.30         Puheenvuoro Olavi Sydänmaanlakka, Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja

klo 14.30- 15.15   Ystävyyden A-studio, paneelikeskustelu

klo 15.15- 16.00   Vapaata tutustumista toimijoihin, musiikkiesityksiä, ilmainen kahvitarjoilu

Koko tapahtuman ajan on mahdollisuus tutustua MielenTie ry:n tiloihin (Keuruuntie 16). Opastetut kierrokset Kimaralta klo 13.30 ja 15.30 mielenpolkua pitkin, jonka varrella aiheeseen liittyviä rastitehtäviä.  

Tapahtumaa järjestämässä MielenTie ry,  Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia, Keski-Suomen mielenterveysomaiset FinFami ryHykari- hanke , Meijän Mieli- hanke (2020-2023),  Omat avaimet 4You- toiminta (ASPA, MTKL) sekä mukana paikallisia toimijoita.

Infoissa kerromme hankkeen vapaaehtoistoiminnasta mm. Meijän Kaveri – ja Digikaveritoiminnasta sekä muista vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksista.

Ma 22.8. klo 18-19 TEAMS

Ma 17.10. klo 18-19 TEAMS

Vapaaehtoisten kanssa toimiva, nyt voit varata itsellesi inspiraatiota elokuuhun – tarjolla on yhteinen startti syyskauden aloitukseen!

Meijän Mieli -hanke järjestää yhteistyössä Lahden Diakonialaitoksen Tukea vapaaehtoisuuteen -koordinaation kanssa ti 23.8. klo 10–14 työpajan, joka tarjoaa tuen työkaluja vapaaehtoistoimijan arkeen ja mahdollisuuksia uusiin kollegiaalisiin kontakteihin. Voit osallistua joko paikan päällä Jyväskylässä Kansalaistoiminnankeskus Matarassa tai etänä Teamsissä.
Ohjelma ja ilmoittautuminen https://link.webropol.com/s/paja2508

Ilmoittautuminen viimeistään 15.8.

Tapahtuma on maksuton. Tervetuloa!

The World of Recovery on maksuton mobiilipeli, jossa pelaaja pääsee tutkimaan omaa oikean elämän ympäristöään erilaisten tehtävien kautta. Jokaisesta suoritetusta tehtävästä saa motivoivaa palautetta oikealta ihmiseltä. Suoritetut tehtävät edistävät pelin sisäistä tarinaa eteenpäin. Pelin pystyy lataamaan ilmaiseksi Androidille Google Play -kaupasta sekä iPhonelle App Storesta.

The World of Recoveryä pystyy pelaamaan yksin, mutta me Meijän Mielessä haluamme koota pelistä kiinnostuneet nuoret ja nuoret aikuiset pelaamaan yhdessä. Kokoonnumme kerran viikossa keskustelemaan yhdessä pelin tehtävistä sekä niistä heränneistä ajatuksista Meijän Mielen Discord kanavalla. Ensimmäisellä kerralla tutustutaan peliin yhdessä ryhmän vetäjän Aleksin kanssa. Jos mielenkiintosi heräsi, niin tervetuloa Meijän mukaan!

Meijän Mielen Discord: https://discord.gg/b3kHZHg  

Lisätietoa pelistä: https://www.theworldofrecovery.fi/  

Mäki-Matin perhepuistossa järjestetään lauantaina 11.6. ”iloa ilmassa” -perhetapahtuma, missä myös Meijän Mieli on mukana. Meijän Mielen ja FinFamiKS:n yhteisellä teltalla on mukava ”hyvän mielen rastit” -tehtävä koko perheelle, jonka suorittamisesta saa pienen palkinnon.
Tapahtumassa on useita lasten- ja perheiden palvelujen esittelypisteitä ja tarjolla on ilmainen keittolounas. Myös Mäki-Matin kahvila on auki tapahtuman ajan.
Tapahtumassa esiintyvät Teatteri Eurooppa 4:n Pikkupöllö Pööpöti (klo 10 ja 11) ja lastenmusiikkiorkesteri Orffit (klo 12 ja 13). Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Vaihtele sisältöä

Jyväskylän Kriisikeskus Mobile ja Meijän Mieli -hanke järjestävät yhteistyössä Mitä mielessä? -etätapaamisen nuorille ja nuorille aikuisille tiistaina 7.6. klo 18-19 Teams-alustalla.

Liity tapaamiseen tästä

Tapaamisessa nostetaan keskusteluun nuorten mielen päällä olevia ajankohtaisia asioita ja huolenaiheita. Annamme vinkkejä, mihin voi olla yhteydessä sekä kerromme, millaista apua ja toimintoja meillä tapahtuman järjestäjillä on tarjolla. Tilaisuudessa voi osallistua yleiseen keskusteluun puhumalla tai kirjoittamalla tai voi vain tulla kuulolle. Tapahtuman aikana myös Kriisikeskuksen chat on avoinna, joten siellä voi viestitellä yksityisesti, mikäli haluaa henkilökohtaista apua. Tervetuloa!

Mieli ry:n Perheet yhdessä -tapahtuma laskeutuu Jyväskylän Yläkaupungin yön yhteyteen ja järjestää Mäki-Matin perhepuistossa perheille suunnatun tapahtuman lauantaina 27.5.2023 klo: 10.00–14.00. Tapahtuma on maksuton.

Puiston alueella on erilaisia vapaasti kierrettäviä rasteja koko tapahtuman ajan.

 • Keski-Suomen Syöpäyhdistys neuvoo, miten auringosta saa elinvoimaa turvallisesti. Rastilla opastetaan aurinkosuojaus tutuksi.
 • Mieli ry:n rastilla voit rakentaa oman tunnerobotin ja pyörittää Hyvän mielen onnenpyörää
 • Luonto tarjoaa meille monenlaisia syötäviä yrttejä. Tule tunnistamaan Marttojen avulla niistä yleisimmät.
 • Kasvun ihmeen äärellä – Seurakunnan pisteellä voit kylvää kukkien siemeniä.
 • Marttojen kanssa voi pelata taloudenhallintaan liittyvää Välttämätön, turha vai tarpeellinen? -lautapeliä.
 • Puhutaan rahasta! Inflaatio jyllää, kuluttajahinnat kasvussa. Mietityttääkö talousasiat? Tule juttelemaan ennakoivan talousneuvonnan pisteelle.
 • Tiedätkö, miten napataan tietoisuuden valokuva tai kuinka voit pienillä jutuilla lisätä jaksamista arkeen? FinFamin ja Meijän Mieli -hankkeen Hyvän mielen rasteilla perheet pääsevät yhdessä keskustelemaan ja fiilistelemään sekä tekemään hauskoja toiminnallisia tehtäviä.
 • Räppilyriikka -pisteellä opit hauskan riimipelin avulla keksimään omia riimejä sekä tapoja kirjoittaa riimit sopimaan biittien päälle. Uskaliaimmat pääsevät räppäämään omat tekstinsä ääneen! Pisteellä ohjaajana yli 20 vuotta hip hop -musiikkia julkaissut artisti Soul Valpio. Huom! Räppipiste on ainoastaan klo: 11.30–13.00 välisenä aikana.
 • Tapahtuman loppupuolella on mahdollisuus osallistua Suvivirren laulamiseen kanttorin johdolla.

Tapahtumassa pääset pelaamaan katukorista ja herkuttelemaan. Lettuja on tarjolla 600 ensimmäiselle kävijälle! Myös Mäki-Matin perhepuiston kahvila on avoinna tapahtuman ajan.

Tapahtuman järjestäjät:

Mieli Suomen Mielenterveys ry:n YLVA – Ylivelkaantuneiden mielenterveyden ja vanhemmuuden tuki -hanke, Mäki-Matin perhepuisto, Keski-Suomen Syöpäyhdistys ry, Keski-Suomen Martat ry, Ennakoiva talous- ja velkaneuvonta, Jyväskylän Seurakunta, Keski-Suomen Mielenterveysomaiset Finfamiks sekä Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen Meijän mieli –hanke.

 

Kaikille avoimet mielenterveysteemaiset infotuokiot Teamsissa. Tervetuloa kuulolle tai osallistumaan keskusteluun, yksin tai ryhmän kanssa!

 • Ti 16.8. klo 13-14 Hyvinvointia vapaaehtoistoiminnasta
 • Ti 13.9. klo 13-14 Itsetuhoisuus puheeksi
 • Ti 11.10. klo 13-14 Toiminnasta virtaa arkeen
 • Ti 8.11. klo 13-14 TWoR-peleistä hyvinvointia arkeen
 • Ti 13.12. klo 13-14 Hyvinvointia vapaaehtoistoiminnasta
 • 5.4. kl0 13-15 Kaupunkikävelyä ja mysteerikahvit
 • 20.4. klo 14-16 Vola-pajan päätöskeikka Tanssisali Lutakko
 • 6.5. klo 13-15 Kokemuspisteitä – videopelien taidetta, Jyväskylän taidemuseo
 • 17.5. klo 13-15 Metsämeditaatio -kävely ja kahvit, lähtö Matarank. 4
 • 31.5. klo 13-15 Tutustuminen TWoR -mobiilipeliin. Meijän Mielen toimisto, Matarankatu 4
 • 14.6. Kevätkauden päätös, sisältö tarkentuu myöhemmin

Yhteystiedot

Katja Remes
hanketyöntekijä, hankekoordinaattori 1.1.2024 alkaen

Merja Angle
hankekoordinaattori 31.12.2023 asti