Luontohyvinvointi osana ammatillista sote-työtä kiinnostaa – LuontoHyväKS-selvitys vauhdissa 

Marras-joulukuussa pystytettävät Siimes-luontotilat tuovat palauttavia hetkiä sote-ammattilaisten arkeen Sairaala Novassa, Keuruulla ja Laukaassa. 

Marraskuussa käynnistynyt LuontoHyväKS-hanke kartoittaa toimivia ja tutkittuja sote-palveluihin yhteensovitettavia menetelmiä sekä edistää luontomenetelmien käyttöönottoa tulevalla hyvinvointialueella. Luontohyvinvointi osana ammatillista sote-työtä kiinnostaa ja sen ovat havainneet Kosken LuontoHyväKS-hanketiimissä aloittaneet hankekoordinaattori Päivi Kivelä sekä hankekehittäjät Pia-Maria Pohto ja Satu Freyberg.  

Hanketiimi on juuri käynnistänyt selvitystyön ja Siimes-luontotilan kokeilut. ”Haluamme toteuttaa hankkeen toimintaa ja kokeiluja niin, että ne parantavat sote-ammattilaisten työssä toteutuvaa hyvinvointia heti hankeaikana. Tässä työssä meillä on lippulaivana Pia-Marian ja Sadun kehittämä Siimes-luontotila, joka on ollut pilottikäytössä kesästä lähtien”, Kivelä kertoo.  

Siimes-tilat kutsuvat virkistäytymään eri puolilla Keski-Suomea 

Siimes on kankailla rajattu fyysinen tila, jossa on uniikkia taidetta ja luontoelämyksiä eri aisteille. Siimes-pilotti on saanut käyttäjiltä kiittävää palautetta, ja myös uudet marras-joulukuussa avautuvien kokeiluyksiköiden henkilöstöt ovat lähteneet innostuneina mukaan tilakokeiluun ja yhteiskehittämiseen.  

Perjantaina 25.11. vietettiin Siimes-tilan avajaisia Sairaala Novassa, missä käyttäjiksi on kaavailtu erityisesti syöpäosaston ja perusterveydenhuollon osaston henkilökuntaa ja potilaita, mutta tila on vapaasti muidenkin osastojen käytössä. ”Avajaispäivänä meille kerrottiin, että tätä on odotettu. Henkilökunta käyttää Siimestä taukohetkiin ja palautumiseen työpäivän lomassa. Tila soveltuu myös omaisten kanssa keskusteluun. Potilaita tila palvelee virkistäytymisessä ja pienenä retkikohteena, kun osaston seiniin haluaa hieman vaihtelua”, tilan kehittäjät Pia-Maria ja Satu valottavat tilan käyttömahdollisuuksia.   

Joulukuun alussa vietetään avajaisia myös kahdessa muussa kokeiluyksikössä. Keuruulle Palvelukeskus Lehtiniemeen rakentuu taikatalvi-teemainen Siimes 8.12. ja Laukaan perhekeskus saa oman Lasten Siimes –satukirjamaailmansa 9.12.  

Otettaisiinko teilläkin kokeiluun luontomenetelmiä työhyvinvoinnin parantamiseksi tai osana asiakastyötä?  

”Toivomme, että arviointitieto ja kokemukset Siimeksestä madaltavat kynnystä tutustua luontohyvinvoinnin moninaisiin muotoihin. Hankkeen aikana kutsumme Keski-Suomen sote-ammattilaisia yhteiskehittämisen työpajoihin kokeilemaan ja ideoimaan, mitkä lukuisista toimiviksi todetuista luontohyvinvoinnin menetelmistä soveltuvat osaksi juuri teidän omia palveluita ja työhyvinvoinnin parantamista”, hanketiimi rohkaisee.  

Vuoden mittainen LuontoHyväKS-selvitys tuottaa tietoa siitä, millaiset luontohyvinvoinnin menetelmät voisivat tarjota uusia houkuttelevia asiakaskohtaamisten käytäntöjä, kuntoutusmenetelmiä tai hoiva- ja hoitomahdollisuuksia Keski-Suomen sote-ammattilaisten käyttöön. Se vastaa omalta osaltaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen sisällöllisiin kehittämistarpeisiin, joiden puitteita määrittävät esimerkiksi odotukset integraation ja yhdenvertaisuuden lisäämisestä, ryhmämuotoisuudesta ja yhteisöllisyydestä, kokonaiskestävyydestä ja edullisuudesta. Selvityshanketta rahoittaa Keski-Suomen liitto. 

Seuraa hankkeen matkaa ja ota seurantaan Instagram-tili @luontohyvaks.