Koske mukana huhtikuisessa koronateemaisten hankkeiden haussa

Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Koske jätti keskiviikkona 22.4. todennäköisesti lukuisten toisten hakijoiden joukossa oman koronahankehakemuksen STEAn erityishakuun. Hankesuunnitelma kantaa nimeä Lähellä Sinua – huolenpitoa, naapuriapua ja yhteisöllisyyttä koronan aikana ja jälkeen.

Hankkeessa etsittäisiin paikallisia ratkaisuja haastavassa elämäntilanteessa ja syrjäytymisriskissä olevien henkilöiden ja perheiden arjen auttamiseen ja psykososiaaliseen tukeen. Tässä kohteena voivat olla toiminnat, joilla saavutetaan myös kohderyhmiä, jotka muutoin jäävät arjen auttamisen ja psykososiaalisen tuen ulkopuolelle, esimerkiksi aineellisen avun tarjoamisen yhteydessä tehtävään etsivään työhön ja ohjaukseen. Avustus voi kohdentua myös järjestöjen vapaaehtoistyön tukemiseen, kuten vapaaehtoistyön koordinointiin ja koulutukseen.

Hakemuksellaan Koske haluaa viestittää aidon huolestumisensa sosiaalisen hyvinvoinnin toteutumisessa nyt poikkeuksellisena aikana. Hakemuksessa kuvatulla toiminnalla, vapaaehtoistyön koordinoinnilla ja valmennuksilla asuinalueiden tarpeet huomioiden, nähdään mahdollisuuksia kansalaisten auttamiseen niin henkisellä tuella kuin käytännön toimien avulla. Toimintaa toteutettaisiin asukaslähtöisesti ja yhteistyössä paikallisten osaajien ja vapaaehtoisten auttajien kanssa.

Nopeasti toteutettavia ratkaisuja haussa!

Näiden niin sanottujen STEA-koronahankkeiden toteutusaika on sangen lyhyt, mistä syystä Koskenkin hakemus voi vastata vain pieneltä osalta keskisuomalaisiin tarpeisiin. Hanketta suunnitellaan toteutettavan Jämsässä ja Jyväskylän maaseutumaisilla alueilla.

STEA käsittelee hakuaikana vastaanotetut hakemukset ja tekee sosiaali- ja terveysministeriölle avustusehdotuksen. Sosiaali- ja terveysministeriö päättää vuodelle 2020 myönnettävistä ylimääräisistä avustuksista mahdollisimman pian, viimeistään kesäkuun alussa. Päätöksen edellytyksenä on, että eduskunta on hyväksynyt vuoden 2020 lisätalousarvion.

Avustettava toiminta tulee käynnistää heti avustuspäätöksen jälkeen. Tähän Koske ja yhteistyökumppanit ovat valmiit! Selkänojana ovat Yhdessä ei olla yksin -hyvinvointiyhteistyöhankkeen kokemukset toimivasta kumppanuudesta. Haettavan uuden hankkeen tukena on myös pian toimintansa käynnistyvä Kosken Meijän mieli -hanke.

Lähellä Sinua -hanketta olivat mukana rakentamassa Keski-Suomen Kylät, Keski-Suomen Sydänpiiri, Kansalaistoiminnankeskus Matara, Jämsänlaakson Setlementti ja Pohjoisen Korpilahden Yhteistyöyhdistys.

Kevät on poikkeuksellinen myös STEAn avustushakujen kannalta

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA avasi koronavirustilanteeseen liittyvän ylimääräisen avustushaun 6.4.2020. Haku sulkeutui 22.4. Vuonna 2020 myönnettävien ylimääräisten STEA-avustusten määrä on yhteensä noin 5 miljoonaa euroa. Koronan ohella hausta teki merkittävän se, että viikkoa aiemmin STEA ilmoitti jäädyttävänsä kevään 2020 normaalin haun muilta kuin Paikka auki -hakemuksilta.

Erityishaulla STEA etsi toimenpiteitä kahteen toimintalinjaan: 1) Psykososiaalisen tuen ja kansalaisneuvonnan digitaalisten palveluiden laajentaminen ja volyymin kasvattaminen ja 2) Haastavassa elämäntilanteessa ja syrjäytymisriskissä olevien henkilöiden ja perheiden arjen auttaminen ja psykososiaalinen tuki.

Lisätietoja antavat johtaja Marja Heikkilä p. 0400 546 613 ja erikoissuunnittelija Sivi Talvensola p. 0400 904 663, etunimi.sukunimi@koske.fi