Sosiaaliasiamiestoiminta siirtyy hyvinvointialueelle – yhden aikakauden päätös 

Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Kosken sosiaaliasiamiestoiminta siirtyy liikkeenluovutuksena Keski-Suomen hyvinvointialueelle 1.1.2024. Koskessa sosiaaliasiamiehenä toiminut Eija Hiekka jatkaa sosiaaliasiavastaavana Keski-Suomen hyvinvointialueella. 

Koske on tuottanut sosiaaliasiamiehen palveluja vuodesta 2004 lähtien ja vuodesta 2015 kaikkiin Keski-Suomen maakunnan kuntiin. ”Sosiaalialan osaamiskeskus on ollut tukeva taustayhteisö sosiaaliasiamiestoiminnalle”, sanoo Hiekka. ”Tavoitteissa on paljon yhteistä, sillä sosiaalipalvelujen kehittämisellä haetaan laatua, vaikuttavuutta ja asiakkaiden edun toteutumista – keskisuomalaisten hyvinvointia.” 

Sosiaaliasiamiehelle on kertynyt vuosittain keskimäärin reilu 500 asiatapahtumaa. Käytännössä yhteydenottoja on huomattavasti enemmän, sillä yhteen asiatapahtumaan on tilastoitu kaikki samaa asiaa koskevat yhteydenotot ja asioinnit. Aiemmin palautteissa painottui toimeentulotuki, viime vuosina taas lastensuojelu, iäkkäiden palvelut ja vammaispalvelut. 

Sosiaaliasiamiestoiminnan järjestämisvastuu siirtyi jo vuoden 2023 alussa kunnilta hyvinvointialueille. Kun uusi laki potilasasiavastaavista ja sosiaaliasiavastaavista tulee voimaan 1.1.2024, on luontevaa muodostaa hyvinvointialueella asiavastaavien tiimi. Uuden lain myötä sosiaaliasiamiehestä tulee sosiaaliasiavastaava. ”Tehtävänimike muuttuu enemmän kuin tehtävät, joskin neuvonta lisääntyy entisestään”, toteaa Hiekka. 

Sosiaaliasiamiestoiminnan siirtymävaiheen asioista tiedotetaan myöhemmin lisää. 

Sosiaaliasiamiehellä on asiaa -tilaisuus 11.12.

Kosken sosiaaliasiamiestoiminnan 20 vuotiseen historiaan luodaan katsaus 11.12. Sosiaaliasiamiehellä on asiaa -tilaisuudessa jouluglögien merkeissä. Tilaisuus järjestetään hybridimuotoisena Matara-salissa (Matarankatu 6, Jyväskylä) ja Teams-etäyhteyden avulla. Ilmoittaudu tilaisuuteen tästä linkistä viimeistään 7.12. Lämpimästi tervetuloa! 

Lisätiedot

Sointu Möller, johtaja  
Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus  
040 821 9553  
sointu.moller@koske.fi   

Jaakko Rantala, turvallisuuspäällikkö  
Keski-Suomen hyvinvointialue  
050 479 3356  
jaakko.rantala@hyvaks.fi