Tuunauspajoilla edistetään hyvinvointia ja kestävää kehitystä

Tuunauspajat käynnistyivät Saarijärvellä Meidän Tuvalla TASOS-hankkeen myötä keväällä 2021 ja niitä on järjestetty kohtaamispaikassa muutaman kuukauden välein. Toiminta on laajentunut myös käsittämään yhteistyön paikallisen kierrätyskeskuksen kanssa. Tuunauspajoissa on tehty mm. linnunpönttöjä, betonitöitä, saippuaa ja käytöstä poistetut astiat sekä kankaat ovat saaneet uuden elämän.

Kädentaitojen ja mielekkään tekemisen lisäksi nikkarointihetket edistävät kestävää kehitystä: materiaalien uusiokäyttäminen ja ekologisten tuotteiden valmistaminen tulevat Tuunauspajalla tutuksi ja opitut taidot kulkevat mukana omaan arkeen. Yhdessä tekemisen ei tarvitse olla mitään ihmeellistä – merkittävämpää on, että kohtaamisille luodaan mahdollisuuksia toiminnan äärellä.

Yhteisen tekemisen ohessa uusia tuttavuuksia sekä neuvoja arjen pulmiin

Tuunauspajan toiminta on avointa kaikille ja osallistuminen nikkarointiin on vapaaehtoista – joskus jo liikkeelle lähteminen tai muiden ihmisten seura ovat niitä asioita, joita paikalle saapunut henkilö eniten kaipaa. Tuunauspajat ja muu Meidän Tuvalla tapahtuva toiminta tarjoavat syyn lähteä ihmisten ilmoille oman kodin neljän seinän sisältä. Monilla taustalla voi olla yksinäisyyttä ja sosiaalisten verkostojen puutetta, ja Tuunauspajalla puuhastelu voi olla esimerkiksi paikkakunnalle muuttaneelle hyvä tilaisuus tutustua paikallisiin asukkaisiin ja toimintaan. Meidän Tuvalla ilmapiiri on hyvä ja huumori kukkii.

Yhteisen tekemisen lisäksi Tuunauspaja ja Meidän Tupa mahdollistavat matalan kynnyksen palveluohjausta ja neuvontaa. Puuhastelun ohessa toiminnassa mukana olevalta sosiaaliohjaajalta ja sosiaalityöntekijältä voi kysyä neuvoa palveluista ja etuuksista, tai hänet voi pyytää sivummalle keskustelemaan yksityisesti. Ammattilaisen ja asiakkaan kohtaaminen muuttuu yhteisen tekemisen ääressä luonteeltaan erilaiseksi kuin mitä se olisi toimistoympäristössä. Osallistujien hyvinvoinnin edistämisen lisäksi Tuunauspajat ja kohtaamispaikka tarjoavat myös työntekijöille uudenlaisia tapoja tehdä asiakastyötä.

Tuunauspajaan ja muuhun Meidän Tuvalla järjestettävään toimintaan voi tutustua heidän Facebook-sivullaan.