KeHO Areenassa 24.10. ratkaistaan hyvinvointihaasteita ja pohditaan hyvinvointitalouden bisnesmahdollisuuksia

KeHO Areenassa tiimit ratkaisevat maakunnassa tunnistettuja hyvinvointihaasteita ja parhaat palkitaan tapahtuman järjestäjän, Keski-Suomen hyvinvoinnin osaamiskeskittymän KeHOn asiantuntijoista kootun tuomariston päätöksellä. KeHO Areenaan kuuluu myös paneelikeskustelu Hyvinvointitaloudesta bisnestä. 

KeHO Areena on uusi Kasvu Open Karnevaalin oheistapahtuma, joka järjestetään ensimmäistä kertaa keskiviikkona 24.10.2018 klo 11.30-14.30 Jyväskylän Paviljongissa. KeHO Areena nostaa esiin ajankohtaisia hyvinvointihaasteita ja ratkaisuja niihin sekä pohtii hyvinvointitalouden mahdollisuuksia.

Tavoitteena uudet ratkaisut ja ideat

KeHO Areenan tavoitteena on, että maakunnassa tunnistettuihin mutta maailmaa laajemminkin koskettaviin hyvinvointihaasteisiin (esitelty alla) löytyisi uusia ratkaisuja tai osaratkaisuja. Ratkaisu voi esimerkiksi olla uusi tuoteidea tai olemassa olevan palvelun kehittäminen. Ratkaisu voi olla digitaalinen tai sisältää teknologiaa, uutta tai olemassa olevaa.

KeHO Areenaan osallistuu innovatiivisia hyvinvointialan yrityksiä, yrittäjiä, järjestöjen edustajia ja terveys-, sosiaali- ja liikunta-alojen asiantuntijoita. Hyvinvointihaasteita tapahtumassa ratkaisevat tiimit, jotka ovat ilmoittautuneet tapahtumaan etukäteen.

– KeHO Areenassa hyvinvointipalveluja tuottavat toimijat ja alan asiantuntijat voivat luoda uusia ratkaisuja globaaleihin haasteisiin, ja samalla yritykset kehittävät omaa liiketoimintaansa, kiteyttää Keski-Suomen hyvinvoinnin osaamiskeskittymä KeHOn Janne Laitinen.

Ratkaistavana neljä globaalia arjen hyvinvointihaastetta
KeHO Areena – haastekilpailun teemana ovat tänä vuonna ovat arjen hyvinvointihaasteet. Näkökulma hyvinvointiin on kokonaisvaltainen ja hyvinvoinnin perusta rakentuu toimivalle ja mielekkäälle arjelle. Haasteet, joita KeHO Areenassa ratkaistaan, ovat:

 • Liikuta liikkumattomia. Lisätietoja: Eino Havas/Likes, p. 020 762 9502
  Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viimeisten tilastojen mukaan neljännes suomalaisista ei liiku juuri lainkaan. ’Liikkumattomat’ eivät löydä itselleen sopivaa lajia, motivoidu tai löydä aikaa liikkumiseen. Haasteena on kehittää ratkaisu, joka motivoi ei-liikkuvia tai vähän liikkuvia ihmisiä liikkumaan.
 • Vähennä lasten ja nuorten yksinäisyyttä. Lisätietoja: Raili Haaki/Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry, p. 050 304 6245
  Syksy on tuonut koulujen pihoille kaveriporukat, mutta myös yksinäiset lapset, jotka eivät löydä ystäviä. Haasteena on kehittää ratkaisu, jota kautta jokaiselle löytyisi ryhmä, johon kuulua, joko koulussa tai vapaa-ajalla.
 • Auta osatyökykyisiä löytämään työpaikka. Lisätietoja: Anu Pelkonen/JAMK, p. 0505434781
  Suomessa on kymmeniä tuhansia osatyökykyisiä, jotka haluaisivat tehdä työtä. Olemassa oleva työkyky pitäisi saada mahdollisimman hyvin käyttöön. Haasteena on kehittää ratkaisu, joka auttaa osatyökykyisiä työllistymään omia voimavaroja ja vahvuuksia hyödyntäviin työtehtäviin.
 • Motivoi iäkkäät kotikuntoutukseen. Lisätietoja: Riku Nikander/Tutkimus- ja kehittämiskeskus GeroCenter, p. 0400 304 433
  Kotona asuminen edellyttää ikäihmisiltä hyvää toimintakykyä. Tutkimuksen mukaan arkeen sidoksissa oleva kuntoutuminen tuottaa hyviä tuloksia. Haasteena on kehittää ratkaisu, joka motivoi asiakasta kuntoutumaan kotona. Mahdollisuuksien mukaan huomioi ratkaisussa toimintakyvyn eri osa-alueet ja omaiset.

Hyvinvointitaloudessa hyvinvointi tuottaa tulosta

Hyvinvointitalous on iso mahdollisuus ja hyvin ajankohtainen kokonaisuus. Suomi suuntaa kohti tulevaa EU-puheenjohtajuuskauttaan hyvinvointitalouden kautta, ja Keski-Suomen maakuntaohjelmaan on nostettu uutena kärkenä hyvinvointitalous.

Hyvinvointitaloudessa huomioidaan sosiaali-, sukupuoli-, terveys-, työllisyys- ja koulutusnäkökulmat sekä niiden merkitys talouskasvuun, vakauteen ja yhteiskunnalliseen luottamukseen. Keski-Suomessa alalle on syntynyt uutta liiketoimintaa ja alue on yhä houkuttelevampi kansallisille ja kansainvälisille yrityksille. Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen on kasvavien toiminta-  ja liiketoimintamahdollisuuksien ala.

KeHO Areenaan kuuluukin myös taatusti mielenkiintoinen paneelikeskustelu Hyvinvointitaloudesta bisnestä. Paneelin juontaa Aava&Bangin Mikko Kalliola ja keskustelemassa ovat Tarja Kettunen/JYU (terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen), Kaisa Wallinheimo/LeWell Oy (hyvinvointiyrittäjyys ja bisnes), Jari Ritsilä (ekosysteemit ja lisäarvo), Kari Tyni (urheilutapahtumat ja Hippos2020) sekä Seppo Sneck/Largo Capital Oy (rahoitus).

Lisätietoja

Janne Laitinen, Keski-Suomen hyvinvoinnin osaamiskeskittymä KeHO
puh. 0400976751
e-mail janne.laitinen@jamk.fi
www.kehofinland.fi/kehoareena