Psykoedukatiivisen työskentelyn koulutus synnytti musiikkia

Innostavasta koulutuksesta syntynyt räp-teksti muovautui kokonaiseksi musiikkikappaleeksi videoineen. Vasta julkaistu Jokainen on tärkee -räp muistuttaa meidän jokaisen merkityksestä tässä maailmassa.

Koulutus sai runosuonen pulppuamaan

Sanoitukset kappaleeseen syntyivät osana lasten mielenterveystyön psykoedukatiivisen työskentelyn syventävää koulutusta. ”Jokaisen kymmenen koulutuspäivän lopussa kävimme läpi päivän tunnelmakierroksen jonkun välineen avulla”, toisena kouluttajana toiminut Kosken lastensuojelun erityissosiaalityöntekijä Katja Salminen-Lahtinen kertoo. Kuudennen kerran lopussa eräs koulutettavista intoutui riimittelemään ajatuksiaan räpiksi. Inspiraatio sanoihin tuli pandakarhuista, joita hyödynnettiin koulutuksen aiheuttamista tunnelmista kerrottaessa. ”Tuntui huikealta, että joku osasi hetkessä vangita vaativan koulutuksen nostattamat tunteet räppäävän pandan biisiksi”, Salminen-Lahtinen muistelee edelleen vaikuttuneena. 

Riimittelystä oikeaksi kappaleeksi ja musiikkivideoksi

Työyhteisöpalaverissamme lausutun räp-tekstin jälkeen huomasimme jälleen, että Kosken väestä löytyy monipuolista osaamista: toukokuussa aloittaneella viestintäassistentillamme Jari Makkosella oli muusikkotaustaa ja hän tarttui ideasta toimeen. Parin viikon työstön jälkeen kappaleen runko oli soitettu, äänitetty ja pohjamiksaus tehty. Moniosaajana Makkonen hoiti lauluosuudet, mutta kappaleella kuullaan muitakin lauluääniä. ”Taustastemmoista vastasi ystäväni Maria. Lisäksi sain siskontytöltäni pieniä ääniklippejä, jotka hän äänitti kesän 2022 suurella partioleirillä”, kertoo Makkonen kappaleen taustoista, ”Kiitos kaikille partiolaisille, jotka ideaan osallistuivat!”

Sovituksen lisäksi Jokainen on tärkee -räpille syntyi Makkosen toimesta musiikkivideo. Räpin maskottieläimeksi muodostui pandakarhu, joten päätin tehdä 3D-pandan, joka tanssisi videolla”, hän kertoo. Työprosessi oli haastava, mutta samalla erittäin antoisa kokemus. Erilaisten kuva- ja videoklippien avulla videosta muodostui kokonaisuus, joka nyt on katsottavissa. ”Sosiaalityön ytimeen kurkottava biisi sai minut jälleen miettimään, mistä alassa on laajemminkin kysymys, ” pohtii Makkonen, ”eli ihmisten jaksamisen tukemisesta, huolenpidosta ja yhteistyön voimasta.”

Valmis kappale musiikkivideoineen sai ensiesityksensä valmennuksen loppuseminaarissa. Se ei kuitenkaan jäänyt ainoaksi koulutuksen musiikilliseksi tuotokseksi, sillä päivässä kuultiin toinenkin musiikkiesitys, joka syntyi osana yhtä koulutukseen liittynyttä kehittämistehtävää. Salminen-Lahtinen oli kouluttajaparinsa Mari Kolun kanssa mykistynyt koulutukseen osallistuneiden sitoutuneisuudesta ja luovuudesta niin suhteessa koulukseen kuin kehittämistehtäviinkin. Haikeana he päättivät pitkän rupeaman upean joukon kanssa heidän valmistuttuaan koulutuksesta avainosaajiksi. Musiikki jää koulutuksen jälkeenkin elämään muiden kehittämistehtävissä syntyneiden materiaalien ohella.  

Ota siis kappale kuunteluun ja muista – jokainen on tärkeä.

”Jeba Jees!

Panda pieni kurkisti
otsaansa hiukan rypisti.
Mietti onko homma tärkee?
Onko elämässä yhtään järkee?

Kipeetä ja kinkkistä
ottaisko vaarin vinkistä?
Viileetä ja vallatonta,
väliin aika mahdotonta.

– Siistii! sitten tokaisi,
lippistänsä sohaisi.
Kyllä on, paljon järkee,
koska jokainen on tärkee.”