Asunnottomien Yö 2018

”Perustuslain mukaan palveluiden tulee olla yhdenvertaisesti kaikkien saatavilla. Tällä hetkellä palveluiden saavutettavuudessa on puutteita, jotka johtavat siihen, että henkilöt, jotka tarvitsisivat palveluita, eivät niitä välttämättä saa. Haluamme kiinnittää erityistä huomiota palveluverkoston puutteisiin, hyvinvointivaltion aukkoihin. Se, että ihminen ei saa tukea ja apua yhteiskunnalta oikeaan aikaan matalalla kynnyksellä johtaa ongelmien kärjistymiseen ja jopa asunnottomuuteen”, sanoo VVA ry:n järjestösihteeri Emmi Koivisto.

Asunnottomien yötä vietettiin 17.10.2018 yli kahdellakymmenellä paikkakunnalla. Tämän vuoden teemana oli palvelujen saatavuus. Jyväskylässä Asunnottomien yötä vietettiin järjestettynä tapahtumana neljättä kertaa, ja valtakunnallisesti Asunnottomien yötä on vietetty vuodesta 2009 lähtien.
Jyväskylän Asunnottomien yö rakentui monen ennakkoon ilmoittautuneen toimijan ja vapaaehtoisen avulla Tourujoen rantaan. Oman telttansa joen varteen pystyttivät Jyväskylän Katulähetys ry, Jyväskylän kaupungin aikuissosiaalityöntekijät, Ehyt ry, Kirkkopalvelut, Kristillisdemokraatit, SDP, Vasemmistoliitto, Erityisesti Isä- sekä kokoNainen-hankkeet. Näiden lisäksi teltoissa tarjoiltiin kahvia ja lettuja, makkaraa, sekä ViaDian soppatykistä hernekeittoa tunnelmallisessa ympäristössä.
Koko tapahtuman ajan saimme kuunnella myös aihetta koskevia puheita, sekä elävää musiikkia. Puheista vastasivat mm. Mauno Vanhala, Riitta Mäkinen, Marika Visakorpi, Eila Tiainen, Tomi Kuosmanen sekä Irma Hirsjärvi. Elävästä musiikista puolestaan vastasivat illan aikana Veli-Matti Laitinen maailmanmestari, Around The Hole duo, Helvetin6 ja Koruton.
Tunnelma Tourujoen puistossa oli koko tapahtuman ajan todella hyvä ja lämmin. Saimme aikaan todella hyviä keskusteluja, kohtaamisia, tiedonjakoa sekä avun ja ajan antamista niitä tarvitseville. Tapahtumaan osallistui vähintään parisataa henkilöä, joista osalle asunnottomuus oli hyvin läheinen ja jopa omakohtainen asia, osalle taas oli aivan uusi tieto että Jyväskylässä järjestetään kyseinen tapahtuma. Lähtökohdista tai ennakkotiedoista huolimatta olimme yhdessä kokoontuneet äärimmäisen tärkeän asian äärelle toteuttamaan tapahtumaa, jonka avulla asunnottomuudesta saatiin jälleen enemmän näkyvämpi ilmiö.
Tapahtuma onnistui kaikin puolin loistavasti, ja osallistuneilta saatiin monia kehitysideoita ensi vuoden Asunnottomien yöhön. Olisiko kenties aika antaa tietoa vuokranantajille sosiaalisesta isännöinnistä? Palaute kokonaisuudessaan oli erittäin hyvää, ja konkreettinen apu (esimerkiksi Partioaitan keräämät takit, Katulähetyksen valmistamat pesupussit ja lahjoitetut petivaatteet) sai aikaan kiitollisen hymyn monien kasvoilla.
Sanoinkuvaamattoman suuri kiitos kaikille tapahtumaan osallistuneille! Ensi vuoteen on vielä hieman aikaa, mutta toivottavasti voimme yhdessä taas suunnitella ja rakentaa hienon ja näkyvän tapahtuman asunnottomuuden ympärille.
Asunnottomien Yötä Tourujoen Puistoon oli mukana rakentamassa KOSKEn Yhdessä ei olla yksin -hyvinvointiyhteistyöhanke. Lisätietoja projektipäällikkö Sirpa Pekkarinen, p. 040 653 7220, sirpa.pekkarinen(at)koske.fi. Artikkelin tapahtumasta on kirjoittanut JAMK-opiskelija/harjoittelija Nita Niemelä.