Meijän Mieli (2020-2023)

Meijän mieli -hanke tekee alueellista työtä nuorten aikuisten mielenterveystoipujien arjen ja osallisuuden parantamiseksi Keski-Suomessa. Hanketta rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoista

Tavoitteena on etsivällä työotteella tavoittaa maakunnan nuoria aikuisia mielenterveystoipujia (15-35-vuotiaita) ja kehittää yhdessä heidän kanssaan positiivista mielenterveyttä ylläpitävää toimintaa. Hankkeessa kehitetään myös mielenterveystoipujien parissa tehtävää vapaaehtoistyötä, erityisesti Meijän kaveri-toimintaa. 

Lähtökohta: Keski-Suomesta puuttuu vapaaehtoisia, jotka toimivat mielenterveystoipujien kumppaneina, vaikka muuta vapaaehtoistyötä tehdään paljon. Siksi tarvitaan uutta toimintaa ja viestintää, jolla luodaan joustavia, yksilöllisiä ja rohkaisevia tuki- ja vapaaehtoistyön ratkaisuja toipujille sekä vapaaehtoisille.

Hankkeesta julkaistut artikkelit pääset lukemaan tästä

Hankkeen tavoitteet: 

 • Nuorten aikuisten mielenterveystoipujien arjen ja osallisuuden parantaminen. 
 • Yksilöllisiin tarpeisiin vastaavien tuki- ja vapaaehtoistyön ratkaisujen luominen.
 • Nuorten aikuisten  mielenterveystoipujien aseman vahvistaminen toipumisorientaation avulla. 
 • Uusien toimintamuotojen kehittäminen kansalais- ja järjestötoimintaan toipujien arjen ja osallisuuden parantamiseksi 
 • Positiivisesta mielenterveydestä viestiminen. 

Hankkeen kohderyhmät: 

 • Nuoret aikuiset mielenterveystoipujat (15-35 -vuotiaat), jotka tarvitsevat sosiaalista tukea arjessa selviämiseen. Pitkään sairastaneet, mahdollisesti jo työkyvyttömyyseläkkeellä olevat sekä myös vasta sairastuneet, joiden elämäntilanne on muuttunut sairastumisen myötä. Hankkeessa ei kuitenkaan edellytetä diagnoosia, vaan mukaan voi tulla silloin, kun kokee toiminnan itselleen tarpeelliseksi. 
 • Henkilöt, jotka haluavat työskennellä vapaaehtoisina nuorten mielenterveystoipujien kumppaneina. Myös toipujat itse voivat toimia vapaaehtoisina kokemusasiantuntijoina. 
 • Keski-Suomen maakunnan asukkaat, joiden tietämystä positiivisesta mielenterveydestä edistetään viestinnän avulla. 

Hankkeessa tapahtuu/ajankohtaista:

 • Kiinnostaako vapaaehtoistoiminnan kehittäminen? Meijän Juttu – vapaaehtoistoiminnan kehittäjäryhmässä kehitetään toimintaa, jolla tuetaan keskisuomalaisia nuoria aikuisia ( 15-35 v.) mielenterveystoipujia. Haemme Meijän Juttu- kehittäjäryhmään vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneita ympäri maakuntaa. Ryhmä on avoin ja voit osallistua, kun sinulle sopii. Kevään -21 aikana pyritään myös järjestämään livetapaamisia. Ilmoittaudu mukaan vapaaehtoistyo.fi sivustolla tai sähköpostitse merja.angle@koske.fi
 • Meijän Mieli -hanke järjestää helmikuussa -21 Ylitse MentorApp -sovelluksen käyttökoulutuksen keskisuomalaisille vapaaehtoisille, jotka haluavat toimia nuorten aikuisten mielenterveystoipujien digikavereina. Ylitse Mentor App on puhelimeen ladattava sovellus, jossa keskustelut käydään nimettömästi chat-viesteillä. Sovelluksella voi kommunikoida anonyymisti, ajasta ja paikasta riippumatta. Koulutus sopii kaikille digikaveritoiminnasta kiinnostuneille asuinpaikasta riippumatta. Koulutus toteutetaan etänä Teams-alustalla 17.2. ja 24.2.-21 klo 17.00-19.30. Ilmoittautumiset 14.2.-21 mennessä vapaaehtoistyo.fi – sivustolla tai  sähköpostitse merja.angle@koske.fi. Ilmoittautuneille lähetetään osallistumislinkki sähköpostitse.
 • Haluatko vapaaehtoiseksi Meijän kaveri-toimintaan? Meijän kaverina kuljet hetken mielenterveystoipujan matkassa juttuseurana ja tsempparina. Meijän kaverit tapaa kodin ulkopuolella, jossa tehdään asioita muiden ihmisten parissa. Usein käydään yhdessä kahvilla, kävelyllä tai vaan jutellaan. Tapaamisia on yleisesti noin kerran viikossa tai harvemmin. Meijän kaverit ovat tavallisia, luotettavia täysi-ikäisiä henkilöitä, joilta ei vaadita erityistaitoja. Jos sinulta löytyy aikaa ja halua tutustua uuteen ihmiseen, niin ilmoittaudu mukaan. Kaveritoiminta on suunnattu Keski-Suomen alueella asuville henkilöille. Vapaaehtoiset kaverit saavat koulutuksen lisäksi ammatillista ohjausta, työnohjausta sekä heille järjestetään virkistystoimintaa. Koulutukset ovat maksuttomia ja toteutetaan virtuaalisesti Teams-alustalla. Ilmoittaudu ja kysy alkavista koulutuksista: vapaaehtoistyo.fi- sivusto ja merja.angle@koske.fi.
 • Kaipaatko juttuseuraa, kaveria kahville mukaan tai vaikkapa digikaveria, jonka kanssa chattailla? Meijän mieli -hanke kouluttaa ja välittää koulutettuja Meijän kavereita nuorille aikuisille (15-35) mielenterveystoipujille. Meijän kaverit ovat tavallisia täysi-ikäisiä vapaaehtoistoimijoita, jotka on koulutettu tukemaan nuoria aikuisia mielenterveystoipujia. Kaverin saamiseen ei vaadita diagnoosia.

KAVERIPYYNTÖ MEIJÄN KAVERI- toimintaan

Lomakkeella voit lähettää kaveripyynnön Meijän Kaveri-toimintaan. Pyrimme vastaamaan yhteydenottoosi mahdollisimman pian. Ethän kirjoita lomakkeeseen sosiaaliturvatunnustasi tai muuta salassa pidettäviä tietoja.

  Yhteystiedot

  Merja Angle
  hankekoordinaattori
  etunimi.sukunimi@koske.fi
  puh. 040 124 1426

  Katja Laajala
  hanketyöntekijä
  etunimi.sukunimi@koske.fi
  puh. 040 164 7560

  Seuraa hankkeen toimintaa: FB  | Instagram |  Discord