Ensitiedote – Asunnottomien Yö Jyväskylässä 24H!

Keski-Suomessa useamman kaupungin keskustassa vietetään asunnottomien yötä – tänä vuonna torstaina 17.10. Valtakunnallisesti tapahtuma toteutuu yli 20 paikkakunnalla. Jyväskylässä tämä otetaan nyt tosissaan! Jokaiselle asiasta ja aiheesta kiinnostuneelle löytyy oma osansa ohjelmasta. Voiko yksi päivä 24H muuttaa asunnottoman arkea?

Asunnottomuuden vuotuista tapahtumaa on vietetty valtakunnallisesti jo yli 10 vuoden ajan. Keskisuomalaisia paikkakuntia järjestäjälistalla ovat mm. Jyväskylä, Jämsä, Laukaa ja Äänekoski. Jyväskylässä toteuttajajoukosta on jo useampana vuotena löytynyt Katulähetys ja Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Koske. Vuonna 2019 koordinaattorina on Sininauhaliiton Pyöröovesta ulos -hanke ja sen hanke-emo Hanna-Riikka Alasippola.

Asunnottomuus Suomessa

Suomi on ainoa EU-maa, jossa asunnottomuutta kokevien määrä laskee. Se ei ole sattumaa. Valtio, vapaaehtoiset, kunnat ja kansalaisjärjestöt ovat tehneet 1980-luvulta lähtien määrätietoisesti töitä asunnottomuuden vähentämiseksi. (lähde Y-säätiö)

Suomessa asunnottomuuden oireisiin on vaikutettu periaatteella ’asunto ensin’, siis toimimalla ajatuksella, että asunto on osa ihmisoikeuksia ja ihmisen perusoikeus. Siinä kaikki asunnottomien eteen tehtävä työ lähtee siitä, että tukitoimista ensimmäinen on asunnon tarjoaminen. Työ voidaan järjestää eri malleilla ja tarjoamalla erityyppisiä asuntoja, mutta asunto on aina ykkössijalla.

Asunto ensin -mallissa asunto ei ole palkinto, jonka asunnottomuutta kokeva saa sitten, kun muu elämä on raiteillaan. Sen sijaan asunto on se, minkä avulla muu elämä rakennetaan. Kun katto pään päällä on varma, ihminen voi helpommin keskittyä ratkomaan muita ongelmiaan. Tämä ajattelutavan muutos muutti erityisesti kaikkein vaikeimmassa asemassa olleiden pitkäaikaisasunnottomien elämän. Tähän ryhmään kuuluu esimerkiksi päihde- ja mielenterveyskuntoutujia.

Mallin soveltaminen on vahvistanut ajatusta, että kuntoutujat voivat pärjätä tavallisessa vuokra-asunnossa, jos saavat oikeanlaista tukea. Yhdelle riittää tueksi vuokrasopimus ja turvallinen oma asunto, toinen tarvitsee lisäksi säännöllistä keskusteluapua ja kolmas korvaushoitoa.

Asuntoja ei luonnollisesti voi tarjota asunnottomuutta kokeville, ellei niitä ole olemassa. Mallin toteuttamisessa on ollut tärkeää, että kohtuuhintaisia asuntoja tulee markkinoille lisää.

Yli 60 prosenttia Suomen asunnottomuutta kokevista elää Etelä-Suomessa pääkaupunkiseudulla. Koska töitä on saatavilla eniten pääkaupunkiseudulla, muuttoliike suuntautuu sinne. Asunnottomuus keskittyy lisäksi muihin suuriin kasvukeskuksiin.

Toinen suomalainen erityispiirre on se, että asuntokannasta valtaosa on omistusasuntoja, joihin kaikilla ei ole varaa. Myöskään asuntokannan rakenne ei vastaa ihmisten tarpeita. Erityisesti pääkaupunkiseudulla rakennetaan ihmisten tarpeisiin nähden liian kalliita ja suuria asuntoja.

Asunnottomien Yö 24h

Tänä vuonna Jyväskylässä monitoimijaisella joukolla rakennetaan uudenlaista tapahtumaa työnimellä ”Asunnottomien Yö 24H”. Tapahtuman koordinaattorina on em. Hanna-Riikka Alasippola (Katulähetys/Sininauhaliitto) ja Kosken yksinäisyyshanke. Tapahtuma alkaa jo torstaiaamuna klo 09 tarjotulla aamiaisella työllistämisyhdistyksen ruokalassa. Aamupäivän aikana perehdytään luentojen kautta asunnottomuuden ajankohtaisiin kysymyksiin ja kuullaan esimerkkejä millaista tukea voidaan tarjota, jotta kukaan ei menettäisi kotiaan. Lounaan jälkeen keskustellaan välivuokrausmalleista ja takuuasunnoista. Tämä osa päivää on räätälöity nimenomaan vuokranantajille ja asuntotuottajille.

Iltapäiväkahvien jälkeen päivän anti kypsyy köyhyyskeskustelun arinalla. Osana Kuka kuuntelee köyhää -keskusteluja nyt Jyväskylässä kuullaan erityisasiantuntijoita, jotka sanoittavat oman asunnottomuutensa syitä ja olosuhteita. Tarkoituksena on antaa tilaa myös päättäjille vastata painekysymyksiin kuinka yhteiskunta vähentäisi asunnottomuutta.

Teemapäivä jalkautuu Tourujoen puistoon, missä vietetään pimeää lokakuun iltaa ’leiritulien loimussa’ keskustellen, kahvitellen ja musiikkia kuunnellen. Tämä osa teemapäivää on kaikille avointa yleisötapahtumaa. Illalla otetaan vastaan vaatelahjoituksia asunnottomuuden parissa työskentelevien työn tukemiseksi, kuten esim. vuode- ja liinavaatteita sekä hygieniatuotteita. Sovatek-säätiön hankkeiden ja ryhmien avulla saamme puistoon elävää musiikkia.

Uutta ja erikoista edellisvuosiin verrattuna tarjoaa myös tapahtuman yöosuus, joka käytännössä on klo 21-09 välisenä aikana Taulumäen kirkon tarjoamaa suojaa, keskustelua, teetä ja sympatiaa. Tähän osaan tarjoutuu vapaaehtoisille myös hetkiä tulla mukaan kokemaan yhteisöllisyyttä ja tilaisuus olla avuksi. Jos kiinnostuit, otathan yhteyttä järjestäjätahoihin.

Tapahtumaan ilmoittaudutaan ennakkoon 7.10. mennessä linkin kautta. Tapahtuman moninaiset järjestelyt ovat työn alla. Lisätietoja antaa Yhdessä ei olla yksin -hyvinvointihankkeen Sirpa Pekkarinen, sirpa.pekkarinen@koske.fi, p. 040 653 7220. Tervetuloa mukaan arvokeskusteluihin, kuulemaan kokemuksia ja vaihtamaan kuulumisia. Asunnottomuuden Yö on osa todellisuutta ja joillekin asukkaille jokapäiväistä arkea.