Keski-Suomi 2021 sai päättötodistuksensa

Keski-Suomen sote- ja maakuntauudistusta valmistellut Keski-Suomi 2021 järjesti 29. toukokuuta päätösseminaarin, jossa käytiin läpi valmistelun onnistumisia, haasteita ja oppeja tulevaisuudelle. Tämän vuoden kevät oli ollut varsinaista vuoristorataa uudistusten kannalta, mutta hallituksen ja sote-uudistuksen kaatumisesta huolimatta projektissa oli saatu aikaan paljon hyvää työtä ja oppeja Keski-Suomea ajatellen.

Seminaari alkoi diashow’lla, jossa käytiin läpi valmisteluryhmän taivalta vuosien varrella. Tilaisuuden avasi maakuntahallituksen puheenjohtaja Rolf Nyholm, joka kiitteli valmisteluryhmää ja muistutti kuulijoita, että ”kun menneisyys soittaa, älä vastaa: sillä ei ole mitään uutta kerrottavaa.”

Seuraavaksi puheenvuoron sai Helsingin yliopiston professori Heikki Hiilamo, joka kävi läpi suomalaisen hyvinvointivaltion historiaa. Hiilamo nosti esille perustuslain 19. pykälän, oikeuden sosiaaliturvaan, ja ehdotti, jos hieman vanhentuneessa ja riskiperustaisessa pykälässä voisi tulevaisuudessa huomioida myös mahdollisuudet ja myönteiset siirtymät sekä elämäntilanteet.

Keski-Suomi 2021 vastuuvalmistelijat ja kommentaattorit kertovat valmisteluprosessissa oppimistaan asioista.

Keskustelupaneelissa lavalle nousivat uudistuksen vastuuvalmistelijat Kari Luostarinen, Mikael Palola, Aija Suntioinen, Vesa Voutilainen, Kati Kallimo ja Arja Aroheinä. Yleisön lisäksi keskusteluun osallistuivat kommentaattorit, jotka pääsivät kertomaan omia kokemuksiaan sote- ja maakuntauudistuksen valmisteluprosessista. Vastuuvalmistelijat kävivät läpi saamiaan oppeja valmistelusta ja yleisön kanssa yhdessä pohdittiin sitä, mikä uudistuksessa on tärkeää ja miltä näyttää Keski-Suomi vuonna 2030.  

Seuraavaksi Keski-Suomen muutosjohtaja Tapani Mattila painotti, että Keski-Suomessa uudistuksen valmistelun keskiössä oli se, että saataisiin luotua aidosti uutta toimintakulttuuria asiakkaan parhaaksi. Mattila myös korosti, että sote- ja maakuntauudistus oli loistava oppimisen mahdollisuus koko Keski-Suomen valmistelijoiden laajalle joukolle.

Lounastauon jälkeen sote- ja maakuntauudistukseen liittyneet hankkeet esittelivät toimintaansa, aikaansaannoksiaan ja oppejaan tulevaisuutta varten. Paikalla esittelemässä olivat Keski-Suomen lasten ja perheiden parhaaksi -hankkeen Hanna Hämäläinen, I&O kärkihankkeen Tuija Koivisto, kasvupalveluiden Tuula Säynätmäki, TYÖKE-hankkeen Anneli Kuusinen-Laukkala, Tulevaisuuden sote-keskus -valmennusten Paula Pyhälä-Liljeström, valinnanvapauskokeilun Riitta Pylvänen sekä osallisuus ja hoitoketjut -kärkihankkeen Susanna Mutanen. Monien hankkeiden opeissa vilahtelivat asiakaslähtöisyys ja osallisuus.

Päivän viimeisenä puheenvuorona oli odotettu ja jännitetty päättötodistus alivaltiosihteeri Päivi Nergiltä. Ennen päättötodistusta Nerg kertoi tuoreimpia kuulumisia Säätytalon hallitusneuvotteluista ja esitteli valikoituja hallitusohjelman kohtia sekä niiden mahdollista toteuttamisaikataulua. Keski-Suomen sote- ja maakuntauudistuksesta Nerg kiitteli kovasti sitä, että asiakas on otettu keskiöön, mutta haasteita tulevaisuudessa riittää vielä hajanaisen palveluverkon sekä ICT-kentän ja uuden sairaalan merkeissä.

Seminaari päätettiin kauniiden sävelten säestämänä, kun Matias Lahden johtama Lapsen ääni -kuoro esitti Keski-Suomen kotiseutulaulun ja Finlandia-hymnin. Jäämme odottamaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.